Blog
Výhody konopné vlákniny pro zdraví střev
Ačkoliv by se mohlo zdát, že konopné semínko je vedlejším produktem rostlin konopí, ve skutečnosti obsahuje množství látek s úžasnými zdravotními výhodami. Těch můžete využívat několika způsoby, jelikož v dnešní době se na trhu objevují nejen loupaná či neloupaná konopná semena, ale také konopná mouka či vláknina z rozemletých semen. Vzestup konopí v posledních letech znovu vrhl světlo na semena, která byla dříve využívána spíše coby krmná směs pro zvířata. Dnes víme, že vláknina může podporovat zdraví střev, ovšem to není zdaleka jediná výhoda, jak se přesvědčíte v následujících řádcích. Konopné semínko: Co obsahuje? Nutriční hodnoty konopného semínka jsou obdivuhodné – obsahuje například přibližně stejné množství bílkovin jako sójové boby, konkrétně bezmála 10 gramů na 3 polévkové lžíce. Velkou výhodou je přítomnost všech 9 esenciálních aminokyselin, které si lidské tělo nedokáže samo vytvářet, proto jsme odkázáni na jejich příjem ve stravě. Dále zde můžeme najít ideální poměr nenasycených mastných kyselin omega-3, 6 a 9. Člověk dnešní doby často konzumuje příliš velké množství omega-6 mastných kyselin, proto je konopné semínko skvělým způsobem, jak docílit rovnováhy. Konopné semínko je rovněž bohaté na antioxidanty (vitamín E), fenoly, karotenoidy, fytosteroly a jiné bioaktivní sloučeniny. Široké spektrum minerálů nemůže být opomenuto – jmenovitě jsou to fosfor, draslík, hořčík, vápník, sodík, železo, mangan, měď nebo zinek. Přibližně 25 % obsahu tvoří sacharidy, z nichž velkou část reprezentuje právě vláknina, o které se můžete dočíst více v další části. Vláknina je důležitá pro zdraví střev Dostatečný příjem vlákniny hraje mnohem důležitější roli v životě člověka, než by si mnozí z vás možná pomysleli. Dobře známá je její schopnost podporovat trávení, vyživovat prospěšné bakterie nacházející se v zažívacím traktu a usnadňovat proces vyprazdňování, nicméně vláknina toho dokáže daleko víc. Její vysoký příjem byl spojen s výrazně nižším rizikem vzniku ischemické choroby srdeční, cévní mozkové příhody (mrtvice), vysokého krevního tlaku (hypertenze), cukrovky, obezity a onemocnění střev. U obézních jedinců vláknina podporuje úbytek hmotnosti – pocit plnosti se ostatně dostavuje téměř okamžitě po konzumaci jídla bohatého na vlákninu. Doporučený denní příjem vlákniny je stanoven na 28 gramů pro ženy a 36 gramů pro muže, ovšem podstatnou roli hraje mimo jiné i vaše celková tělesná hmotnost. Známe dva základní typy vlákniny: Rozpustná vláknina – ve vodě rozpustná vláknina, která je v těle metabolizována prospěšnými bakteriemi. Kromě podpory trávení také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje cholesterol. Nerozpustná vláknina – zajišťuje hladký průchod odpadních látek ven z těla a snižuje riziko vzniku cukrovky. Díky nerozpustné vláknině nabývá stolice na objemu. Ve střevech žije okolo 500 druhů bakterií, které jednak napomáhají při mnoha tělesných procesech, jednak udržují tělesnou hmotnost nebo regulují hladinu cukru v krvi. Kromě toho produkují některé důležité mastné kyseliny, díky nimž můžete předcházet zánětlivým onemocněním střev, jako jsou Crohnova nemoc nebo syndrom dráždivého tračníku. Vláknina slouží jako palivo pro bakterie nacházející se v tlustém střevě. Je považována za prebiotikum – tj. nestravitelnou složku potravin, která podporuje růst či aktivitu střevní mikroflóry. Všeobecné výhody konopné vlákniny BIO konopná vláknina Hempin obsahuje jak rozpustnou, tak nerozpustnou složku, díky čemuž může nabídnout všechny výše zmiňované výhody. Přírodní zdroj bílkovin ocení nejen vegani a vegetariáni, ale také každý člověk, který si zakládá na vyvážené stravě. Oříškovou příchuť konopné vlákniny si zamilujete – při přípravě se fantazii meze nekladou, nabízí se proto kombinace s mlékem nebo jogurtem. Také ji můžete přidat do smoothie, cereálií, pečiva, müsli atd. Velkou výhodou je rovněž fakt, že konopná vláknina Hempin neobsahuje lepek, sóju, laktózu a přidaný cukr. Jedná se navíc o takzvanou GMO free potravinu – suroviny nebyly geneticky modifikovány, takže můžete plně využívat všech přirozených výhod, jež nabízí příroda ve své nejčistší podobě. Dlouhý seznam benefitů zakončuje nejen přítomnost mědi podporující nervový a imunitní systém, ale také manganu se silným antioxidačním účinkem.
Zjistěte víceRakytník: Zdravotní výhody a potenciál plodů
Pokud se cítíte oslabení a chystáte se sáhnout po dalším šálku kávy, možná byste měli vědět o tom, že existují i jiné prostředky, díky kterým se můžete cítit lépe. Jedním z nich je například rakytník – konkrétně oranžové bobulovité plody tohoto keře. Naši předkové si vážili jejich zdravotních výhod natolik, že se staly součástí řecké mytologie. V dnešním článku společně prozkoumáme všechny zdravotní benefity, které nabízí rakytník. Tyto čarovné bobule nejen vypadají krásně na talíři, ale také ukrývají široké spektrum blahodárných látek, jimiž se může chlubit jen málo jiných plodů. Odkud se vzal rakytník? Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je trnitý listnatý keř, který roste převážně ve vyšších nadmořských výškách Himálaje, kde má rovněž svůj původ. V tradiční čínské medicíně je používán již odpradávna k tlumení kašle, zmírnění bolesti, čištění pokožky, zlepšení krevního oběhu nebo trávení. Podle legend měl rakytníkové bobule v oblibě Pegas – bájný okřídlený kůň, který byl součástí řecké mytologie. Řekové si dobře uvědomovali sílu plodů, proto je zahrnuli do svých mýtů, ale proč se rozšířily do celého světa? Do jisté míry za to může jejich mírně tropická chuť, ovšem dalším nesporným důvodem jsou právě jejich zdravotní výhody. Ačkoliv roste převážně v Číně, Rusku, Kanadě a severních oblastech Evropy, rakytník byste našli také v zemích, jako jsou Rumunsko nebo Česká republika. V moderní době bývá využíván jako krmivo pro koně, přísada do jídel a koktejlů, prostředek k řízení eroze půdy, součást léčiv či výrobků pro péči o pleť. Chemické složení bobulí rakytníku Vitamín A – důležitý při udržování zdravých zubů a kostí Vitamín E – antioxidant, podílí se na vytváření červených krvinek Vitamín C – podporuje hojení, udržuje zdravé zuby a dásně Vitamín K – pomáhá při srážení krve Vitamíny sk. B – podílí se na výrobě energie a tvorbě červených krvinek Lykopen – antioxidant, posiluje imunitu Vápník – udržuje stabilní hodnoty krevního tlaku, podporuje zdraví kostí Draslík – pomáhá udržovat rovnováhu tekutin a funkci svalů Hořčík – důležitý pro správné imunitní funkce Železo – potřebný k přenosu kyslíku Fosfor – reguluje pH v těle Mastné kyseliny – omega-3, 6, 9 a 7 tlumí zánět atd. Jak vám může pomoci se zdravím? Obyvatelé Himálaje mluví o rakytníku jako o „posvátném ovoci”, přičemž v moderní době se uchytilo pravděpodobně kvůli svému úžasnému nutričnímu profilu. Využívány bývají zejména plody, listy a semena – nejvíce prospěšných látek však najdete v plodech. Existuje řada studií na lidech i zvířatech, přesto některé schopnosti rakytníku nebyly dostatečně prokázány. Nyní se podíváme na ty nejdůležitější zdravotní výhody, o kterých není pochyb. Zdraví kůže – olej z rakytníku prokazatelně zmírňuje příznaky dermatitidy a jiných zánětlivých onemocnění kůže. Extrakt ze semen vykazuje menší účinnost, takže byste měli dát přednost výtažku z bobulí. Pokud jej aplikujete lokálně přímo na kůži, posilujete tloušťku svrchní části kůže a urychlujete proces hojení při poranění. V neposlední řadě rakytník kůži vyhlazuje, hydratuje, zabraňuje stárnutí atd. Prevence srdečních chorob – vláknina, polyfenoly a antioxidanty podporují zdraví srdce a snižují riziko onemocnění. Jednak díky poklesu cholesterolu, jednak díky stabilizaci krevního tlaku. Orálně užívaný rakytníkový olej dokonce potlačuje shlukování krevních destiček, které mohou vytvořit sraženinu a znepřístupnit cévy. Tím pádem zde máme hned několik způsobů, jak rakytník dokáže předcházet srdečním chorobám. Trávení a ochrana jater či ledvin – nejenže konzumace rakytníku podporuje chuť k jídlu, ale také pomáhá s trávením a vyprazdňováním. Některé studie naznačují, že dokonce lépe než řada běžně užívaných léků. Vedle toho zlepšuje funkci jater u pacientů s cirhózou, ovšem o něco vyšší účinnost byla zaznamenána v případě oleje ze semen. Také u pacientů s onemocněním ledvin došlo k celkovému zlepšení jejich zdravotního stavu. Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti – schopnost potlačovat zánět je jednou z nejprobádanějších u rakytníku, čehož využijí nejen osoby s autoimunitním onemocněním, jako jsou lupénka nebo roztroušená skleróza. Díky antioxidantům navíc chrání buňky před oxidačním poškozením, které vede k neurodegenerativním a jiným poruchám. Tyto látky najdete jak v bobulích, tak listech, avšak plody jsou v tomto ohledu přece jen více účinné. Potenciální (nepodložené) výhody – výzkumy na zvířatech naznačují mnoho dalších potenciálních výhod. Ty nejzajímavější zahrnují ochranu DNA před radiací, zastavení bakteriálního růstu, blokování růstu nádorů a další. Budeme si muset ještě chvíli počkat, než budou provedena testování na lidech. Do té doby se jedná o předběžné informaci, na které bohužel nemůže být stoprocentní spoleh.
Zjistěte více5 zdravotních výhod konopných semínek
Vyzkoušejte toto mírně sladké semínko, které vám dodá bílkoviny a mastné kyseliny bojující proti hladu. Pokud jste dosud konopná semínka v obchodě obcházeli, protože si je spojujete s konopím (marihuanou) - nebo prostě jen nejste milovníky semínek - je načase se na tato malá, chutná semínka podívat znovu. Co jsou konopná semínka? Konopná semínka patří mezi šest nejlepších semínek, která můžete jíst. „Rostlina Cannabis sativa, ze které se získávají konopná semínka, je jiná odrůda než ta, ze které se vyrábí marihuana," říká registrovaná dietoložka Julia Zumpano, RD, LD. Konzumací konopných semínek se nedostaví tzv. high, protože obsahují tak malé množství tetrahydrokanabinolu (THC) - sloučeniny, která je obsažena v marihuaně a která vám dává pocit vzrušení. „Konopná semínka jsou křupavá semínka s lehce nasládlou, mírně oříškovou chutí," dodává. Navzdory svému názvu jsou konopná semínka ve skutečnosti ořechy. (Nejedná se však o ořechy stromové, takže jsou bezpečná pro lidi s alergií na arašídy nebo jinými potravinovými alergiemi.) Při nakupování můžete narazit také na balíčky konopných srdíček. "Srdíčka" jsou vnitřní částí semene. „Někteří lidé dávají přednost chuti nebo jemnější struktuře loupaných konopných semínek," poznamenává Zumpano. Ať už se slupkami, nebo bez nich, konopná semínka jsou velmi výživná. Nutriční hodnoty konopného semínka Jedna porce (3 polévkové lžíce nebo 30 gramů) celých konopných semínek obsahuje přibližně: 166 kalorií. 2,5 gramu sacharidů 0 miligramů cholesterolu 14,5 gramů tuku 1 gram vlákniny 9,5 gramu bílkovin 5 miligramů sodíku 0,45 gramů cukru Jedna porce konopných semínek je dobrým zdrojem živin: hořčíku vitaminu E draslíku železa zinku fosforu Výhody konopných semínek O zdravotních přínosech konopných semínek neexistuje mnoho výzkumů, protože pěstování konopí (nebo jiné rostliny cannabis) bylo ve Spojených státech až do roku 2018 nezákonné. Přesto víme, že konopná semínka jsou plná bílkovin, vlákniny a prospěšných živin. „Konopná semínka jsou v mnoha ohledech superpotravinou," říká Zumpano. Mezi zdraví prospěšné účinky konopných semínek patří: Bílkoviny na potlačení hladu Porce konopných semínek obsahuje téměř 10 gramů bílkovin - to je více než obsahuje vejce! Konopná semínka jsou navíc kompletní bílkovinou se všemi devíti esenciálními aminokyselinami. „Vaše tělo potřebuje esenciální aminokyseliny pro zdravý metabolismus, imunitní systém a funkci mozku," říká Zumpano. „Esenciální aminokyseliny můžete získat pouze prostřednictvím potravin." Protože tělu trvá déle, než bílkoviny rozloží (a při tomto úsilí navíc spálí více kalorií), mohou vám bílkoviny pomoci shodit kila. Bílkoviny jsou také důležité pro budování svalové hmoty. „Konopná semínka jsou zdravou svačinkou s vysokým obsahem bílkovin pro lidi, kteří se stravují vegetariánsky nebo omezují živočišné bílkoviny," dodává. Antioxidanty a omega-3 v boji proti nemocem Vysoké množství antioxidantů a omega-3 mastných kyselin v konopných semínkách může pomoci: Snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Chránit před volnými radikály, molekulami, které způsobují chronické záněty a přispívají ke vzniku cukrovky, Alzheimerovy choroby a dalších onemocnění. Mastné kyseliny pro ochranu pokožky a vlasů Konopný olej a doplňky stravy s konopným olejem obsahují omega-3 i omega-6 mastné kyseliny. Jedna studie naznačuje, že tyto mastné kyseliny mohou zmírnit svědění kůže vyvolané ekzémy. Jiná studie (která se nezabývala konkrétně konopným olejem) zjistila, že doplňky stravy s omega-3 a omega-6 mohou u žen zabránit vypadávání vlasů a zároveň způsobit, že prameny vlasů budou silnější. Zdravé tuky a vláknina pro snížení hladiny cholesterolu Porce neloupaných konopných semínek obsahuje 1 gram rozpustné a nerozpustné vlákniny. To možná nezní jako mnoho. Ale Zumpano říká, že většina Američanů nemá ve stravě dostatek vlákniny, takže každé množství pomáhá. Strava s vysokým obsahem vlákniny vás může zasytit a podpořit tak hubnutí, zvětšit objem stolice a zabránit tak zácpě a snížit hladinu cholesterolu. Bylo také prokázáno, že kyselina linolenová obsažená v konopných semínkách pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Většina vlákniny se nachází v křupavém vnějším obalu semen. Pokud však dáváte přednost měkčímu vnitřku konopných semínek, můžete vlákninu získat i použitím mletých celých konopných semínek, jako je konopná mouka a konopný proteinový prášek. Linolenové kyseliny ke zmírnění příznaků PMS Konopná semínka jsou bohatým zdrojem kyseliny gama-linolenové (GLA). Tato omega-6 mastná kyselina může snižovat účinky prolaktinu, hormonu, který přispívá k citlivosti prsou a dalším příznakům premenstruačního syndromu (PMS). Odborníci se domnívají, že GLA obsažená v konopných semínkách může také zmírnit příznaky menopauzy. Výzkum také zjistil, že má protizánětlivé účinky. Rizika a vedlejší účinky konopných semínek Přidání velkého množství konopných semínek (zejména s neporušenou vláknitou slupkou) do stravy najednou může vést k žaludečním potížím, plynatosti a průjmu. Jedna porce jsou 3 polévkové lžíce, ale zvažte, zda nezačít s 1 polévkovou lžící denně a postupně přidávat další. A pokud užíváte léky, poraďte se před zařazením konopných semínek do jídelníčku se svým lékařem. Konopná semínka se mohou vzájemně ovlivňovat s některými léky, jako např: léky na srdce při fibrilaci síní léky na ředění krve. diuretika na zadržování vody. Použití konopného semínka Konopí je mimořádně užitečná rostlina. Výrobci používají vlákna ze stonků rostliny k výrobě biologicky odbouratelných plastů, kosmetiky, papíru a tkanin. Jak zařadit konopná semínka do svého jídelníčku: Konopná semínka můžete zapékat do muffinů, palačinek, sušenek a chlebů. Obalit maso drcenými konopnými semínky místo strouhanky a získat tak chutnou bezlepkovou variantu. Přimíchejte konopná semínka do hamburgerů, masových kuliček a zapékaných pokrmů. Uhaste žízeň konopným mlékem, které je bezmléčnou alternativou mléka. Konopnými semínky posypte müsli, cereálie, jogurt, čerstvé ovoce, polévky a saláty. Z konopného proteinového prášku si připravte proteinový koktejl nebo přidejte semínka do smoothie. Navzdory spojení s konopím je pravděpodobnější, že konzumace konopných semínek omezí vaše chutě na jídlo - nikoliv je vyvolá. Navíc získáte zdravé bílkoviny, vlákninu a živiny! Zdroj: https://www.endocannabinoidmedicine.com/features/why-are-physicians-so-reluctant-to-use-cannabinoid-medications/ Foto: Adobe Stock
Zjistěte víceVláknina a celá zrna v léčbě diabetu. Systematický přehled a metaanalýzy
Andrew N Reynolds, Ashley P Akerman, Jim Mann Vláknina se propaguje jako součást zdravé výživy a při léčbě diabetu. Zvažovali jsme, jakou roli hraje strava s vysokým obsahem vlákniny na úmrtnost, a jak zvýšený příjem vlákniny ovlivňuje kontrolu glykémie a další kardiometabolické rizikové faktory u dospělých osob s prediabetem nebo diabetem. Provedli jsme systematický přehled publikované literatury s cílem identifikovat prospektivní studie nebo kontrolované studie, které zkoumaly účinky vyššího příjmu vlákniny bez dalších úprav stravy nebo životního stylu u dospělých s prediabetem, gestačním diabetem, diabetem 1. typu a diabetem 2. typu. Byly provedeny metaanalýzy s cílem zjistit účinky vyššího příjmu vlákniny na úmrtnost ze všech příčin a kardiovaskulární úmrtnost, zvýšení příjmu vlákniny na kontrolu glykémie a řadu kardiometabolických rizikových faktorů. U studií byly metaregresní analýzou zjištěny další proměnné, které ovlivnily souhrnné výsledky. Bylo provedeno testování odezvy na dávku; k posouzení kvality důkazů byly použity protokoly GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation). Byly identifikovány dva vícečlenné soubory 8 300 dospělých s diabetem 1. nebo 2. typu sledovaných v průměru 8,8 let a 42 studií zahrnujících 1 789 dospělých s prediabetem, diabetem 1. nebo 2. typu. Údaje z prospektivní kohorty naznačují absolutní snížení počtu úmrtí o 14 (95% interval spolehlivosti (CI) 4-19) na 1 000 účastníků po dobu trvání studie při srovnání denního příjmu vlákniny 35 g s průměrným příjmem 19 g, přičemž je zřejmá jasná závislost na dávce. Zvýšený příjem vlákniny vedl ke snížení: glykovaného hemoglobinu (HbA1c; průměrný rozdíl [MD] -2,00 mmol/mol, 95% CI - 3,30 až -0,71 z 33 studií), plazmatické glukózy nalačno (MD -0,56 mmol/l, 95% CI -0,73 až -0. 34 mmol/l, 95% CI -0,46 až -0,22 z 27 studií), cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL) (MD -0,17 mmol/l, 95% CI -0,27 až -0,08 z 21 studií), triglyceridů (MD -0,16 mmol/l, 95% CI -0,23 až -0,09 z 28 studií), tělesné hmotnosti (MD -0. 56 kg, 95% CI -0,98 až -0,13 z 18 studií), indexu tělesné hmotnosti (BMI; MD -0,36, 95% CI -0-55 až -0-16 ze 14 studií) C-reaktivního proteinu (SMD -2,80, 95% CI -4,52 až -1,09 ze 7 studií) ve srovnání se stravou s nižším obsahem vlákniny. Všechny analýzy studií byly velmi heterogenní.Klíčovými proměnnými, kromě zvyšujícího se příjmu vlákniny, byly příjem vlákniny na počátku studie, světový region, kde byly studie prováděny, a kritéria pro zařazení účastníků jiná než typ diabetu. Potenciálními omezeními byl nedostatek prospektivních kohortových údajů v mimoevropských zemích a nedostatek dlouhodobých (12 měsíců a více) kontrolovaných studií zvyšování příjmu vlákniny u dospělých s diabetem. Závěry: Strava s vyšším obsahem vlákniny je důležitou součástí léčby diabetu, která vede ke zlepšení ukazatelů kontroly glykémie, krevních lipidů, tělesné hmotnosti, zánětu a také ke snížení předčasné úmrtnosti. Tyto přínosy se neomezovaly na žádný typ vlákniny ani na žádný typ diabetu a byly patrné v celém rozsahu příjmu, ačkoli větší zlepšení glykemické kontroly bylo pozorováno u osob, které přešly z nízkého na střední nebo vysoký příjem. Nazákladě těchto zjištění by zvýšení denního příjmu vlákniny o 15 g nebo na 35 g mohlo být rozumným cílem, který by měl snížit riziko předčasné úmrtnosti u dospělých diabetiků. Zdroj: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003053 Foto: Envato Elements
Zjistěte víceKonopná mast STABLA
Již více než deset let přinášíme našim zákazníkům kvalitní konopné mazání. Naši nejčastější klienti jsou lidé, kteří se potýkají s kožními problémy a často se nemají kam obrátit. Tradiční chemické masti mnohdy nabízí pouze dočasné řešení a nemoc, ať už je to ekzém nebo lupénka, se brzy vrátí. Je důležité si uvědomit, že častými příčinami kožních projevů, jako je zarudlá, svědivá kůže, může být naše strava. Proto je doporučováno omezit konzumaci mléčných produktů, alkoholu a cukru. Avšak, pokud si to uvědomujeme a hledáme přirozeného pomocníka pro naši kůži, konopí se ukazuje jako správná volba. Konopí je totiž rostlina, která naší kůži pomáhá již tisíce let. Když je produkt navíc řádně připravený a kombinuje účinné látky, které spolu tvoří tzv. entourage efekt (efekt, kdy na postižené místo působíme s více než jedním kanabinoidem), jeho účinky jsou až několikanásobně silnější než u produktů obsahujících pouze jeden kanabinoid. Na jaké problémy může konopná mast STABLA pomáhat? Lupénka, ekzémy, podrážděná kůže, strie, jizvy, popáleniny, suchá kůže, akné. Proč je základem naší masti lékařská vazelína? Důvodů je několik, ale nejdůležitější je to, že vazelína je bezpečná a není na ni známá téměř žádná alergická reakce. Ve světě kosmetiky se vazelína často používá jako hydratační složka, která vytváří na pokožce ochrannou vrstvu, zabraňuje ztrátě vody a udržuje pokožku hydratovanou. Vazelína je také často používána pro léčení drobných popraskaných nebo suchých míst na pokožce. Vytváří bariéru, která brání vniknutí bakterií do těchto oblastí, a tím umožňuje lépe se zahojit. Kanabinoidy jsou budoucností kosmetického průmyslu Složky, které lidé v konopných produktech hledají, jsou především kanabinoidy (známe jsou CBD, CBG, CBN…). Ty mají mnoho zajímavých účinků, mezi něž patří například protizánětlivé a revitalizační vlastnosti. Kanabinoidy ovlivňují přirozený endokanabinoidní systém v pokožce, který je zodpovědný za její vitalitu. Konopí produkuje látky velmi podobné těm, které si vytváří lidský organismus k léčení nejen kůže, ale také k udržení celkové homeostázy. Věda a zkušenosti ukazují, že konopí je jednou z možností, které mohou poskytnout účinnou pomoc lidem s nepříjemnými kožními projevy. Vyzkoušejte konopnou mast STABLA, která obsahuje vybrané extrakty z kvalitních odrůd konopí. Právě vybrané odrůdy a zkušenosti dodávají konopné péči její účinnost. V roce 2014 v Londýně na Nature and Organic získal Jiří Stabla se svou univerzální konopnou mastí ocenění jako druhá nejlepší přírodní novinka světa. Od té doby uběhlo mnoho let, ale jeho produkty stále patří k nejvyšším standardům. Reference Dobrý den, Jirko.Děkuji Vám za unikátní konopnou mast, která mi neskutečně pomohla na pásový opar. Místo s oparem pálilo, bodalo a štípalo. Hrozná bolest.30 minut po aplikaci se vše zklidnilo a bodavá bolest ustoupila. Druhý den již opar pomalu usychal a ustupoval, bolest žádná. Léčba trvala cca týden. Velké díky za pomoc. Jsem Vám velmi vděčná.Zdravím.Jitka 51 let (Praha) Měla jsem oteklou nohu, spadla jsem a velmi mě bolela. Nemohla jsem došlápnout. Dostala jsem od syna mastičku Stabla a po dvou dnech mi velmi pomohla, už dělám kroky. A zdá se mi, že otok rychleji mizí. Všem doporučuju, vazelína i pěkně voní.Milena, Havířov, 64 let
Zjistěte víceSTABLA vstupuje do světa luxusní péče o pokožku. Kmenové buňky posílí kanabinoidy
Kmenové buňky z rostlin v kosmetice nepracují tak, jak by mohl někdo očekávat na základě názvu. Někteří lidé si mohou mylně myslet, že rostlinné kmenové buňky mohou nahradit nebo opravit lidské kmenové buňky, což není pravda. Místo toho mají rostlinné kmenové buňky v kosmetických produktech tyto hlavní funkce: Ochrana a podpora lidských kmenových buněk Rostlinné kmenové buňky obsahují vysokou koncentraci antioxidantů a mohou pomoci chránit lidskou pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály. Tím mohou podporovat dlouhověkost a funkčnost lidských kmenových buněk v kůži. Produkce látek pro péči o pokožku Rostlinné kmenové buňky mohou produkovat určité peptidy, aminokyseliny a další látky, které mohou mít přínosné účinky pro pokožku. Ochrana proti stresu Mnoho rostlinných kmenových buněk má schopnost odolávat stresu způsobenému různými faktory, např. UV zářením. Tento stres může poškozovat kůži na molekulární úrovni, což vede k jejímu stárnutí a ztrátě pružnosti. V moderní konopné péči přicházíme nejen s inovovaným extraktem přírodních kanabinoidů, ale také s nabíječem vašich buněk. Jak je to možné? Olea Vitae™: Nový průlom v boji proti stárnutí První buněčný olej, který bojuje proti energetickému stárnutí stimulací mitochondriálních synapsí. Stárnutí není jen otázkou estetiky a času. Ve skutečnosti má hluboký dopad na energetické úrovně našich buněk. Představte si naše buňky jako baterie s programovanou zastaralostí, která je pevně spojená s vitalitou naší kůže. Toto je koncept energetického stárnutí. V mládí naše buňky oplývají energií díky mitochondriím, které jsou hlavním zdrojem buněčné energie, zejména když jsou sloučené. Avšak s postupem času, často zesíleným nedostatkem spánku, stresem a dalšími faktory, dochází k poklesu biogeneze mitochondrií a jejich schopnosti navzájem komunikovat a vytvářet takzvané mitochondriální synapse. Staré buňky, které mají méně mitochondrií a chudou komunikační síť, nemají schopnost generovat dostatek energie k udržení své vitality. Olea Vitae™ - První buněčný olej, který bojuje proti energetickému stárnutí stimulací mitochondriálních synapsí. Tato přírodní aktivní složka zajišťuje aktivaci cyklů obnovy energie a pomáhá buňkám bojovat proti programované zastaralosti mitochondrií. Výsledkem je oživení kůže. Jak toho Olea Vitae™ docílí? Triggering cell revival: Spuštění obnovy buněk a jejich vitality.Re-charging your internal cell batteries: Nabíjení interních buněčných baterií, což umožňuje buňkám vrátit se na energetické úrovně mladších buněk.Powerful revitalizer of mature skin: Silný revitalizátor zralé kůže zajišťující svěží vzhled.Mitochondrial membrane remodeling: Přestavba membrán mitochondrií, podporuje jejich správnou funkci.Firming & repairing formulations: Zpevňující a opravné složení, které působí proti známkám stárnutí. OLEA VITAE™ je vyroben z kmenových buněk výhonků divokého olivovníku (Olea europaea var. silvestris) pomocí technologie Plant Cell Biofactories. Byl vybrán právě díky svojí odolnosti vůči suchu a vysokým teplotám, vitalitě a dlouhověkosti. Jeho vyšší genetická rozmanitost z něj dělá ideální zdroj pro tento unikátní produkt. OLEA VITAE™ přerušuje cykly energetického poklesu a oživuje pokožku tím, že nabíjí vnitřní buňky a stimuluje produkci kolagenu. Výrobce poukazuje také na pomoc, která může: zvýšit hydrataci pokožky až o 30 % zlepšit pevnost pokožky o 20 % zvýšit pružnost pokožky až o 34 % snížit hloubku vrásek o 21 % a objem vrásek o 13 % Jeho antioxidační a antiglykační účinky, spolu se zvyšováním exprese genů zapojených do produkce energie a mitochondriální fúze, činí z OLEA VITAE™ průlom v oblasti péče o pleť. Do konopného séra STABLA jsme OLEA VITAE™ dali z mnoha důvodů. Jedním z nich je fakt, že jsme chtěli opět určovat směr konopné péče pro příští dekádu, o čemž nás přesvědčily i naše patnáctileté zkušenosti. Vždy se radíme s mistry v daném oboru. Budeme rádi, když produkt vyzkoušíte. Má opravdovou energii a kus inovace nejen v konopném, ale také v celkovém kosmetickém světě. Čas je dobrý učitel, ale špatný kosmetik, nedovolme mu oslabovat naše buňky. Spojili jsme sílu a povolali odborníky na kmenové buňky. Vyplatilo se! Ušli jsme dalekou cestu, nastavili na ní pravidla a příroda nám dává opět další možnosti se ukázat v péči o problematickou nebo stárnoucí pokožku. Tentokrát se zastavujeme na buněčné úrovni a budeme na ní působit sofistikovaně. Sérum je určeno k použití na celé tělo, nabízí alternativu k luxusním a drahým sérům. Na obličeji vidíte ihned úlevu. Tím, že oživuje a obnovuje pokožku, nabízí tělové sérum STABLA jedinečné řešení pro ty, kteří hledají prémiovou péči proti stárnutí s kmenovými buňkami současnosti. Ceramidy, kmenové buňky a squalane spolu s kanabinoidy, to si zasluhuje pozornost v kosmetickém světě. Hroznový olej získaný z vinných hroznů, je také známý pro své mírné SPF vlastnosti a obvykle může mít SPF kolem 4-6. Je bohatý na antioxidanty a je oblíbený pro své hydratační vlastnosti a schopnost podporovat zdraví pokožky. Vyzkoušejme moderní patenty, které určují směr. S produkty STABLA máte jistotu etické výroby i obchodování. Autor: Jiří Stabla
Zjistěte víceEsenciální nenasycené mastné kyseliny a jejich vliv na zdraví
Vyvážený poměr přijímaných esenciálních mastných kyselin je jedním ze základních pilířů zdraví člověka od počátku naší existence. Za posledních 150 let však došlo k vážnému narušení této rovnováhy, přičemž důvodem není nic jiného než špatný způsob stravování. Nejenže jsou tyto látky potřebné ke správnému vývoji a růstu, ale hrají rovněž důležitou roli při prevenci vzniku nejčastějších onemocnění, která mohou být pro člověka i smrtelná. Nejnovější vědecké metody odhalují, jak významnou úlohu v našich životech zastávají právě esenciální mastné kyseliny. Proč bychom se měli vyvarovat nadměrné konzumaci tzv. západní stravy? Jak se vám odvděčí váš organismus, pokud budete dodržovat správný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin? Rozdělení mastných kyselin Mastné kyseliny můžeme dělit podle více kritérií, ale základními skupinami, které jsou pro nás v tomto případě důležité, jsou: nasycené a nenasycené. V podstatě se v obou případech jedná o tuky, ovšem každý typ má jiný původ i účinek. Nasycené mastné kyseliny se vyskytují ve většině živočišných produktů, dále také v palmovém či kokosovém oleji nebo předem zpracovaných potravinách a polotovarech. Největším problémem těchto sloučenin je to, že zvyšují hladinu špatného cholesterolu, což vede k obezitě, kardiovaskulárním chorobám či vyššímu riziku několika druhů rakoviny. My se dnes budeme věnovat druhé skupině – tj. nenasyceným mastným kyselinám. Konkrétně těm s přívlastkem „esenciální“, který vypovídá o tom, že tyto látky musíme přijímat ve stravě, protože je lidské tělo neumí samo vyprodukovat. Pojďme se nyní podívat na dva nejvýznamnější zástupce. Omega-3 mastné kyseliny Bohatým zdrojem omega-3 jsou například vlašské ořechy, konopná či lněná semínka, listová zelenina, rybí tuk, červenohnědé mořské řasy, ančovičky nebo sardinky. Existuje mnoho typů těchto kyselin, ale zásadní jsou zejména alfa-linolenová (ALA), eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA). Omega-3 nenasycené mastné kyseliny disponují mnoha zdravotními výhodami: Prevence vzniku srdečních onemocnění – dokážou regulovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což jsou jedny z příčin vzniku srdečních chorob. Moderní civilizace vnímá kardiovaskulární nemoci jako skutečnou hrozbu, avšak omega-3 mastné kyseliny mohou být alespoň částečně nápomocné. Redukce hmotnosti – některé studie prokázaly jejich schopnost řízení tělesné hmotnosti, ovšem v budoucnu očekáváme další výzkumy, které nám odhalí konkrétní mechanismy. Udržování psychického zdraví – omega-3 mastné kyseliny pomáhají zmírňovat depresivní stavy a také jim úspěšně předcházet. Kromě toho se jeví jako vhodný prostředek pro prevenci Parkinsonovy choroby nebo psychotických poruch. Podpora vývoje – tyto kyseliny jsou základním stavebním kamenem lidských buněčných membrán a navíc podporují správný vývoj mozku u novorozenců. Působí protizánětlivě – u některých chronických a autoimunitních onemocnění dochází k nepřiměřenému šíření zánětu v těle, čemuž mohou omega-3 mastné kyseliny zabránit. Omega-6 mastné kyseliny Další užitečné mastné kyseliny, omega-6, byste našli v konopném a slunečnicovém semínku, rostlinných olejích (kukuřičném či sójovém), případně vlašských nebo kešu oříšcích a mandlích. Jedná se o druh tuků, které zásobují člověka energií, nicméně ve srovnání s omega-3 je potřeba konzumovat menší množství omega-6 mastných kyselin. Jak bylo uvedeno na začátku – v dnešní době dochází k výraznému nepoměru, což může způsobit zdravotní komplikace. Podle odborníků za to může západní strava, tj. smažené pokrmy nebo předem zpracované potraviny. Nejznámější omega-6 kyseliny jsou linolová, gama-linolenová (GLA) a dihomo-gama-linolenová (syntetizována z GLA). Člověk si dokáže některé kyseliny z potravy přeměnit na další látky ze skupiny omega-6. Mezi největší zdravotní benefity řadíme následující: Protizánětlivý účinek – opět přijde vhod zejména pacientům s chronickými či autoimunitními chorobami. Výzkumy však naznačují, že nadměrný příjem omega-6 naopak může způsobit zánět. Ochrana srdce před poškozením a prevence – stejně jako v případě omega-3, také omega-6 mastné kyseliny snižují hladinu špatného cholesterolu. Kromě toho regulují cukr v krvi a zvyšují citlivost na inzulín. Udržujte správný poměr omega-3 a omega-6 Ideální poměr omega-3 ku omega-6 vychází na 3 : 1, ovšem odborníci se shodují, že chybu neuděláte ani v případě, kdy hladiny obou kyselin vyrovnáte na poměr 1 : 1. Neměli byste vynechávat žádnou z těchto látek, pouze si hlídat správné množství. Jen málo potravin obsahuje ideální poměr, proto se obecně doporučuje vyhledávat ty s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin. Například konopné semínko je takovým malým zázrakem, protože obsahuje obě prospěšné sloučeniny ve správném množství. Může tak sloužit jako prostředek k vyrovnání omega-3 a omega-6. Udržujte rovnovážný stav esenciálních nenasycených mastných kyselin – vaše tělo vám poděkuje. Omega-9 mastné kyseliny Na rozdíl od dvou výše zmiňovaných mastných kyselin jsou omega-9 neesenciální. To znamená, že lidské tělo si je dokáže samo vyprodukovat. Nejvýznamnější z nich je bezesporu kyselina olejová, která se nachází v konopném semínku a hroznovém, olivovém či konopném oleji. Bývá vyhledávána zejména pro své protizánětlivé účinky, ale kromě toho dokáže stimulovat imunitní systém, podporovat hojení, případně se dá užívat jako prevence rakoviny. Vědci přišli na to, že kyselina olejová snižuje hladinu špatného cholesterolu, čímž zlepšuje kardiovaskulární funkce. Popravdě není příliš zapotřebí doplňovat omega-9 jako samostatnou látku, je-li však přirozenou součástí potravin – jako třeba v případě konopného oleje – berte to jako mimořádný bonus navíc. Zajímavostí je, že kyselina olejová se u člověka vyskytuje hlavně v mozku, ale dosud nebyly prokázány mechanismy ovlivňující jeho činnost. V každém případě se jedná o zdraví prospěšnou sloučeninu, která nás v budoucnu pravděpodobně ještě hodně překvapí. Zdroj: https://hempin.cz/blogs/novinky/esencialni-nenasycene-mastne-kyseliny-a-jejich-vliv-na-zdravi Foto: Canva
Zjistěte víceNa cestě k osvícení s konopným semínkem
Nový rok a druhá polovina 20. let 21. století je před námi. Ideální chvíle udělat změny, probádat historii a zároveň vylepšit životosprávu. Mnoho z nás si dává předsevzetí zaměřená na lepší fyzickou kondici nebo psychickou pohodu. Chceme se zbavit nejrůznějších závislostí, začít pořádně cvičit nebo upravit svůj jídelníček. V Konopné lékárně pravidelně slýcháme od zákazníků, že zařazení konopného semínka do každodenní stravy jim nejen pomohlo posílit imunitu, ale i nastartovalo vyváženější život. Zavítejte s námi do pradávné legendy o konopném semínku, která jeho schopnosti superpotraviny ještě umocňuje do osvícených výšin. Superpotravina s duchovní historií V buddhistických textech se můžeme dočíst, že Buddha před svým probuzením praktikoval extrémní askezi (zříkání se světských zájmů s cílem dosáhnout pokroku v duchovním životě). Běžná verze příběhu hovoří o tom, že jedl pouze jedno zrnko rýže denně. Ovšem v lidových a regionálních příbězích se dokládá, že během šesti stupňů odříkání, které ho vedly k osvícení, jedl každý den pouze jedno konopné semínko! Jak moc je celá tato historka ze severní Indie pravdivá a co z ní lze použít do dnešního uspěchaného života? Přestože verze s konopným semínkem není jakkoli zapsaná v textech Pálijského kánonu, ilustruje jasný význam toho, jak moc zásadní roli mu asijské kultury přikládaly. Častokrát bylo označováno za téměř dokonalý pokrm se schopností nasytit tělo, udržet mysl v bdělém stavu a podpořit duchovní cestu. Na legendě o Buddhovi tudíž něco bude, jelikož díky konopnému semínku dokázal Siddhártha Gautama shromáždit minimální energii k meditacím a přežití. Posvátná rostlina v Tibetu a Himálajích Konopí sloužilo jako jeden ze zásadních faktorů pro udržení života během dlouhých a mrazivých zim v horských oblastech Tibetu a Himálaje. Nedostatek čerstvých potravin a nepříznivé podmínky vysokohorských oblastí vedly tamní obyvatele doslova k otázkám na život a na smrt. Naštěstí nám příroda štědře nadělila konopné semínko, které se stalo ustálenou potravinou v jídelníčku a to nejen díky své kalorické vydatnosti, ale také díky vyváženému obsahu bílkovin, zdravých tuků a minerálů. Kromě běžného vaření nebo přípravy kaší se konopí také v některých oblastech sušilo a přidávalo do tradičních bylinných směsí, které se měly postarat o posílení organismu a jeho lepší adaptaci na vysokohorské prostředí. V těchto oblastech bylo konopí nazýváno také „somalatā“ a považováno za posvátnou rostlinu. V tibetských klášterech se semínka nebo lisovaný konopný olej využívaly i při dlouhých meditacích. Mniši věřili, že pomáhají udržet stálý přísun energie, aniž by nadměrně zatěžovaly trávicí systém. Některé tradice připisují konopí dokonce ochrannou a očistnou funkci, přičemž se domnívají, že působí příznivě nejen na tělo, ale i na mysl a duši. Konopné semínko, se svým optimálním poměrem bílkovin, tuků a dalších živin, nabízí stravu, která „neotupuje“, ale naopak dodává stabilní energii a pomáhá regenerovat svaly. Proč je nejen pro Buddhu konopné semínko tak důležité? Konopné semínko obsahuje esenciální mastné kyseliny (EMK) omega-3, omega-6 a omega-9 v téměř nejpříznivějším poměru pro naše tělo. Jsou to tuky, které podporují mozkové funkce, imunitní systém, gastrointestinální zdraví a přispívají také ke zdravé pokožce. Navíc v něm najdeme všech 20 důležitých aminokyselin, včetně 9 esenciálních, které si lidské tělo nedokáže vyrobit samo. Konopné semínko je fantastickým zdrojem bílkovin a rovněž nabízí spoustu dalších živin, jako je vitamín E (důležitý antioxidant), beta karoten, železo a zinek. Jednou z velkých výhod je navíc jeho šťavnatá ořechová chuť, díky které ho můžete kombinovat s nekonečným množstvím pokrmů a surovin. Konopné semínka STABLA Na našem e-shopu najdete konopná semínka vysoké jakosti, která jsou velmi pečlivě sklízená a zároveň zbavená veškerých nečistot pomocí novodobé moderní technologie. Tím samozřejmě nechceme říct, že by Buddha nebo tehdejší obyvatelé Tibetu jedli špatně upravená konopná semínka, ale dnes si můžeme na jejich šťavnaté chuti smlsnout v ještě lahodnějším zpracování. Semínka jsou testována a přísně kontrolována na přítomnost těžkých kovů a dalších nežádoucích zbytků, takže máte jistotu, že jíte opravdu kvalitní a vydatný produkt. Foto: Adobe Stock
Zjistěte víceKonopné semínko jako nositel životní energie
“Semeno je nositelem života. Pokračování druhu je zajištěno právě semenem. Semeno je kouzelná schránka obsahující životní energii. Semeno je živé…” Tuto čistou a zároveň tak pravdivou myšlenku najdeme v knize Konopí – Zdraví na dosah od Paula Benhaima, který patří mezi největší odborníky nejen na konopnou výživu. Semeno totiž v jádru celého vesmíru ukrývá nejhlubší tajemství přírody. Je kondenzovanou energií s příslibem budoucího vývoje. Semeno je základem života, ze kterého vzniká vše. Stačí, když se člověk občas zastaví a připomene si základy, na nichž stojí celý náš život. Od starověkých textů k Aristotelovi Už ve starověkých textech se dočteme, že je v semeni ukryta blahodárná síla, z níž vyraší celý strom nebo rostlina, pokud najde vhodné podmínky k růstu. Například Bible mluví o tom, že i víra velká jako hořčičné zrno dokáže pohnout horami (Mt 17,20): “Řekl jim Ježíš: Pro nevěru vaši. Amen, pravím vám: Budete-li míti víru jako zrno hořčičné, řeknete této hoře: ‘Přesuň se odsud tam’, a přesune se; a nic vám nebude nemožné.” Velmi významní antičtí myslitelé, jako například Aristotelés, se zabývali otázkou, jaký potenciál v sobě semeno ukrývá. Tvrdili, že forma a účel (telos) jsou v semeni již obsaženy, jen čekají na správné podmínky, aby se mohly projevit. Kahlil Gibran zase uctíval semínko jako symbol naděje a víry schopné překonat všechny nepřízně, které nám život přinese. “Kouzelná schránka” v podobě konopného semínka “Vzdělání nezasévá semena, ale umožňuje tvým semenům růst.” Podobně jako vzdělání pomáhá rozvíjet lidský potenciál, konopné semínko poskytuje tělu živiny potřebné pro optimální fungování a růst. Pokud nazýváme semeno kouzelnou schránkou života, je konopné semínko jedním z nejlepších příkladů v praxi. Je to skutečně „živá“ potravina obsahující vyvážený poměr esenciálních mastných kyselin (omega-3, 6 a 9), vysoký podíl snadno stravitelných bílkovin a pestrou škálu minerálů (mangan, hořčík, zinek, vápník, železo). Nechybí ani vitamín E (antioxidant) v přirozené formě, který přispívá ke správné funkci imunitních buněk, lepšímu hojení ran a nižšímu riziku kardiovaskulárních onemocnění. Dlouhá tradice v lidské výživě od pradávných dob Od nepaměti člověk pěstoval a šlechtil rostliny, které ho mohly nasytit. Každé semeno, které v naší stravě využíváme (ať už je to pšenice, rýže, kukuřice nebo právě konopné), je výsledkem tisíců let soužití člověka s přírodou. Konopné semínko se však hlásí o větší pozornost díky kombinaci živin, jež se překvapivě blíží potřebám lidského těla. Kromě základních makroživin obsahuje i fytosteroly, karotenoidy a fenoly, které pomáhají chránit organismus před záněty a degenerativními procesy. V našem posledním článku jsme si přiblížili legendu o Buddhovi a konopném semínku. V historii však najdeme stovky dalších příkladů, jak konopné semínko obohacuje lidskou stravu na každodenní bázi. Například v Lotyšsku se objevuje na slavnostním stole při oslavách sv. Jana Křtitele (21. června), aby ochránilo rodinu a přineslo prosperitu. Ve Slezsku zase lidé znali konopnou polévku, která se vařila jako výživný pokrm nejen v chudších vrstvách. Podobné příklady nalezneme i v Japonsku, kde se drcené konopné semínko („ONO MI“) používá jako koření k nudlím ramen, aby dodalo pokrmu specifickou chuť a výživnou hodnotu. Nenápadný pomocník Už Hippokrates říkal: „Nechť je strava tvým lékem.“ V odrazu naší moderní doby, plné stresu a průmyslově zpracovaných jídel, je konopné semínko nenápadným pomocníkem, který dokáže do jídelníčku vrátit přirozenou rovnováhu, pestrost a doslova životní palivo. Navíc obsahuje velmi dobře stravitelnou bílkovinu (edestin), často označovanou za „nejbližší lidským proteinům“. Kvalitní bílkoviny mohou pomoci s regenerací svalů, posílením imunity nebo podporou mozkových funkcí. Pravidelné zařazení konopného semínka do jídelníčku (třeba v podobě ranního smoothie, posypání salátu nebo jako součási domácího pečiva) může člověku dodat onu skrytou moc zázraku života – tak, jak ji znali naši předkové a jak ji pozvolna znovu objevujeme. Jeho šťavnatou chuť můžete vyzkoušet i vy na našem e-shopu.
Zjistěte více